gezondheid

Kenia Gezondheid

Kenia Gezondheid

Hoewel ziekten voor de meeste Kenianen een altijd aanwezige dreiging zijn, hoeft gezondheid voor toeristen geen groot problemen op te leveren. Malaria is een endemische ziekte en het aantal hiv-geïnfecteerden is hoog, maar als je verstandige voorzorgsmaatregelen neemt - malariapillen gebruiken, snij- of schaafwonden schoonmaken en niets eten wat te lang buiten de koelkast is geweest- loop je niet meer gevaar dan wat darmstoornissen.

Een van de grootste risico's is de felle Uv-straling van de tropische zon. De meeste schade wordt aangericht door de helderheid, niet de warmte, dus draag een hoofddeksel en gebruik een zonnebrandmiddel met hoge factor, met name de eerste twee weken.
Als je lang op de weg zit, is het misschien goed om wat vitaminetabletten mee te nemen, al zijn die geen vervanging voor een evenwichtig dieet met genoeg vers fruit en groente.
Als je voor langere tijd dan een koste vakantie naar Kenia gaat, kan het verstandig zijn je gebit grondig door je tandarts te laten controleren. Op de markt kun je een vers gesneden 'tandenborsteltwijg' (msuake) kopen, waarvan sommige soorten een enzym hebben dat plaque oplost.
Seksueel overdraagbare aandoeningen, wonder hiv, zijn wijdverbreid in Kenia. Van elke vijf sterfgevallen in de leeftijd van 25-35 jaar hebben er vier met aids te maken. Het gebruik van een condoom beschermt je hiertegen en tegen andere soa, waaronder hepatitis B, dat hier veel voorkomt en kan leiden tot chronische leverkwalen.

kenia-gezondheid_1

Medische voorzieningen


Je huisarts is de beste bron voor advies en de leverancier van prikken en recepten.
Afhankelijk van je arts en je zorgverzekeraar krijg je wat je nodig hebt gratis of moet je ervoor betalen.

Gezondheidsadvies, internationaal
IAMAT http://www.iamat.org/ Een non-profitorganisatie waarvan je gratis lid kunt worden en die informatie geeft over gezondheid en reizen in Kenia, en een overzicht biedt van goedgekeurde deelnemende ziekenhuizen en klinieken in Kenia.

Inentingen


Voor luchtreizigers uit Europa, Australië, Nieuw-Zeeland en Noord Amerika kent Kenia geen verplichte inentingen.
Wel worden een DTP-vaccinatie en bescherming tegen hepatitis A aanbevolen. Als je denkt in onhygiënische situaties terecht te komen, zijn ook injecties voor tyfus en hepatitis B aan te raden. De bescherming gaat pas enige tijd na de vaccinatie werken, dus als je ter plekke gaat werken of lang gaat reizen moet je zo ver mogelijk van te voren met je huisarts overleggen.
In Kenia komt gele koorts voor. Bespreek met een deskundige of vaccinatie voor jou zinvol is. Als je voor aankomt in Kenia een gebied hebt bezocht waar gele koorts heerst, is een vaccinatiebewijs van ten minste 10 dagen oud verplicht.
Je moet ervoor zorgen dat je DTP-injectie nog actueel is, je arts kan dat nakijken en het is goed om dat van tevoren te regelen.

kenia-gezondheid_2

Malaria


Malaria is endemisch in tropisch Afrika en heeft een incubatietijd die ligt tussen enkele dagen tot weken, zodat je dus ziek kunt worden lang nadat je gestoken bent.
De ziekte wordt veroorzaakt door een parasiet genaamd “Plasmodium” in het speeksel van de vrouwelijke Anopheles-mug.
Anopheles steken vooral ’s avonds. Je herkend ze aan hun gulzige houding met de kop omlaag als ze gaan steken. Je vindt ze zelden boven de 1500 mtr. dus Nairobi en een groot gedeelte van Midden-Kenia zijn Malaria vrij, maar muggen kunnen meekomen in bagage of openbaar vervoer, dus ga ervan uit dat het hele land riskant is.
Hoewel de ziekte niet besmettelijk is, kan ze wel gevaarlijk en soms dodelijk zijn als ze niet snel wordt behandeld.
De vernietiging van rode bloedcellen door de malariaparasiet Plasmodium falciparum kan leiden tot cerebrale malaria (verstopping van de bloedvaten in de hersenen), wat een nare complicatie kan hebben die zwartwaterkoorts heet en waarbij er bloedcellen in de urine zitten.
Waar je ook naartoe gaat, je zult vrijwel zeker muggenbeten oplopen en dus is bescherming tegen malaria van groot belang.
De beste en meest voor de hand liggen manier is voorkomen dat je wordt gestoken. Houd je armen, benen en voeten na de bescherming zo veel mogelijk bedekt (lange, lichtgekleurde mouwen en broekspijpen zijn het beste) en smeer blote huid in met een sterk insectenwerend middel. Op DEET gebaseerde middelen (“DEET” is het insecticide diethyltoluamide) zijn de beste.
Citronella wordt als veel minder effectief beschouwd en heeft als nadeel dat olifanten worden aangetrokken door de lucht en wel eens inbreken in auto’s of tenten om erbij te kunnen.
Slaap onder een muskietennet of klamboe (je eigen net kun je eventueel impregneren met DEET) en brand muskietenwierook of muskieten werende tabletten in een elektrische brander, beide overal verkrijgbaar in Kenia.
Elektronische 'buzzers' blijken niet te werken.
Je kunt nog zo veel doen om een beet te voorkomen maar de meeste deskundigen zijn van mening dat je absoluut ook anti-malariatabletten moet slikken. De meest voorgeschreven middelen zijn het wekelijkse mefloquine (verkocht als Lariam), maar dat kan vervelende bijwerkingen hebben, en het dagelijks in te nemen antibioticum doxycycliie of atovaquone-met-proguanil (verkocht als Malarone). Het laatste middel is weliswaar duur, maar heeft weinig tot geen bijwerkingen en je hoeft er pas twee dagen voor je vertrek mee te beginnen.
Je arts kan je adviseren over wat voor jou het beste middel is en wat de bijwerkingen kunnen zijn. Het is van belang om je te houden aan het recept en de hele dosis te slikken. Als je toch besmet raakt met malaria,
Wordt dat snel duidelijk: de koorts, het rillen en de hoofdpijn lijken een beetje op ernstige griep en komen in akelige golven, waardoor je een half uur druipt van het zweet en dan onbeheersbare rillingen krijgt.
Als je een vermoeden hebt, moet je onmiddellijk naar een ziekenhuis of kliniek. Je wordt er snel onderzocht en krijgt de passende behandeling. Als je niet naar een arts kunt, is een apotheker een goed alternatief.
Als je voor een langere periode in Kenia verblijft, kan het zinnig zijn om de meeste van je anti malariatabletten in Kenia zelf te kopen. Je kunt ze in het hele land krijgen en zie zijn vaak veel goedkoper dan thuis: een doos met honderd doxycyclinepillen kost je bijvoorbeeld slechts KES 1000.

kenia-gezondheid_3

Door water overgebrachte ziekten


Niet veel toeristen krijgen last van ernstige maag- en darmklachten. Dat neemt niet weg dat het kraanwater in Kenia, dat ooit behoorlijk veilig was, steeds vaker ondrinkbaar is, vooral tijdens perioden van droogte of zware overstromingen. Waar geen waterleiding is, moet Je erg oppassen met regen of bronwater. Gebruik waterzuiveringstabletten voor drinkwater, of nog beter: jodium (zes druppers per liter water, en dan een halfuur wachten), of kook het (op grote hoogte 30 minuten)

Als je slechts kort in Kenia bent, kun je het ook houden bij flessenwater, dat overal te krijgen is. Als je langer blijft, kun je overwegen je maag opnieuw op te voeden: het is vrijwel onmogelijk om door het land te reizen zonder je zelf van tijd tot tijd bloot te ste1len aan vreemde beestjes.
Begin rustig, neem niet te veel fruit (en was het in schoon water), bewaar eten niet te lang en pas op met salades (immers gewassen in water). Het is ook verstandig om voedsel te nemen dat vers bereid is en kokend heet.
Als je toch diarree oploopt, dan ben je er meestal binnen 48 uur weer van af. Intussen is het, vooral voor kinderen waarvoor het ernstiger kan zijn, van belang om het verloren vocht en zout aan te vullen, dus veel
water drinken met oral rehydration salts (als je die niet kunt krijgen bij de apotheek, doe dan een halve theelepel zout en acht theelepels suiker in een liter water). Het is beter om af te zien van vet voedsel, sterke kruiden, cafeïne en het meeste fruit en zuivel.
Witte rijst of ugail met gekookte groenten is het beste dieet. Geneesmiddelen als Lomotil en Imodium stoppen je gewoon dicht en ondermijnen daarmee de pogingen van je lichaam om van de infectie af te komen, hoewel ze op reis soms handig kunnen zijn.
Neem niet meteen bij de eerste tekenen je toevlucht tot antibiotica: die vernietigen wat bekend staat als je 'darmflora' en werken niet bij virussen. Als de diarree langer 4 dagen aanhoudt, moet je naar een dokter.
Bedenk dat diarree de werking van malaria- of anticonceptiepillen kan verminderen doordat die niet opgenomen kunnen worden.
Bilharzia (medische naam schistosomiasis) is een gevaarlijke ziekte. Bilharzia wordt verspreid door kleine, parasitaire, larven van zoetwaterslakken. Ze boren zich in de menselijke huid en vermenigvuldigen zich in de bloedbaan. Ze kunnen ook door de wand van de darmen of blaas dringen en daar eitjes leggen.
Ga dus niet zwemmen in stuwmeren en rivieren.
Als je gaat kanovaren of aanraking mrt het water onvermijdelijk is, laat je dan na thuiskomst testen. 
De ziekte verloopt in twee stadia Na besmetting ontwikkelt de larve zich binnen een maand tot eer volwassen worm die zich nestelt in de bloedvaten rond de darmen of blaas.
Daarna begint de eerste fase die enkele weken tot soms maanden duurt. Koorts, diarree en huidafwijkingen zijn bekende symptomen. In de chronische fase ontstaat een ontsteking in de blaas of darmen.
Enkele maanden tot jaren na besmetting kunnen klachten optreden als diarree met bloed of bloed in de urine.
De infectie kan overigens ook zonder klachten verlopen. Hoewel er geen vaccin bestaat tegen bilharzia is de infectie wel met medicijnen te behandelen.

 kenia-gezondheid_4

Hitte en hoogte


Het is van belang om de kracht van de tropische zon niet te onderschatten: een hoed en zonnebril worden sterk aanbevolen om je te beschermen tegen het heldere licht. In de zon kun je snel verbranden, of zelfs een zonnesteek oplopen, dus een zonnebrandmiddel met hoge factor is onmisbaar voor de blote huid, vooral als je net aangekomen bent.
Let op dat oververhitting een hitteberoerte kan veroorzaken, die dodelijk kan zijn.
De tekens zijn een zeer hoge lichaamstemperatuur, zonder een gevoel van koorts, maar wel gepaard met hoofdpijn en desoriëntatie. De behandeling begint met het verlagen van de lichaamstemperatuur (door een lauwe douche bijvoorbeeld) en rust nemen op een koele plek.
De straling van de zon is sterker op grotere hoogten, maar het grootste risico boven 2500 mtr. is hoogteziekte, die bergbeklimmers op Mount Kenya kan treffen, en zelfs wandelaars in de Cherangani Hills.
Aan de kust krijgen veel mensen af en toe warmte-uitslag, met name in het begin. Een warme douche om de poriën te openen en wijde-katoenen kleding zouden moeten helpen, net als zinkoxidepoeder.
Uitdroging kan ook een probleem zijn, dus zorg dat je voldoende vloeistof drinkt (maar geen alcohol of cafeïne), vooral als je het warm hebt of moe bent.
De belangrijkste waarschuwing is onregelmatige urinelozing, en donkere urine geeft aan datje echt te weinig water drinkt.

kenia-gezondheid_5

Snijwonden en beten

  
Verzorg kleine snij- en schaafwonden beter dan normaal.
In de tropen kan het kleinste krasje als je niet oplet al snel een kloppende ontsteking worden. Neem een kleine tube ontsmettingsmiddel mee, of doe er alcohol of jodium op.
De honden zien er meestal triest en geslagen uit en nauwelijks gevaarlijk, maar er bestaat wel degelijk hondsdolheid in Kenia, en die wordt door een beet of zelfs een lik overgebracht. Speel dus niet met huisdieren, tenzij je de eigenaar kent en zeker weet dat ze veilig zijn. Verder zijn er volop schorpioenen en spinnen, maar die zie je bijna nooit, tenzij je bewust rots- of houtblokken omkeert.
Schorpioensteken zijn pijnlijk maar, zeiden gevaarlijk, terwijl de meeste spinnen onschuldig zijn, zelfs de hele grote.
Er zijn veel slangen, maar ook die zijn bijna allemaal onschadelijk.
Om er überhaupt een te  zien, moet je heel zachtjes zoeken, anders zijn ze zo weg.

kenia-gezondheid_6
 

Medische behandeling


Voor ingrijpende behandelingen heeft Kenia te weinig goed geoutilleerde ziekenhuizen, en in de meeste moet je voor alle behandelingen en medicijnen betalen. Het Consolata Sisters Nazareth Hospital in Riara Ridge, ten noordwesten van Nairobi (020/2017401) en in Nyeri (0611203101O), is goed en redelijk geprijsd, net als het Kijabe Hospital aan de oostkant van de Riftvallei bij Naivasha (020/3246500).
De ambulancevliegtuigen van Kenia's flying doctors (020/6993O00, www.amref.org) brengen je gratis in veiligheid, wat een hele geruststelling is als je de wildernis intrekt. Een lidmaatschap voor toeristen kost € 10 per persoon voor twee weken, of € 17 voor twee maanden, voor dekking in een straal van 500 km vanuit Nairobi, of € 20 tot € 35 tot 1000 km. De inkomsten vloeien terug in hun hulpverleningsprogramma en naar de African Medical Research Foundation (AMREF) daarachter. Ze hebben een kantoor op Wilson Airport, waarvan de meeste reddingsmissies vertrekken.

 

Bronvermelding; een groot deel van de teksten op deze pagina komen van: Rough Guide Kenia