buitenactiviteiten

Kenia Buitenactiviteiten

Kenia Buitenactiviteiten

 

Kenia is een land met een enorm on-aangeboord potentieel aan buitenactiviteiten. Je kunt er wandelen, klimmen, grotten verkennen, rijden op dieren, vissen, duiken en snorkelen, wind- en kitesurfen, raften en golfen.

Het is de moeite waard om je te laten adviseren door de Mountain Club of Kenya niet alleen over klimmen maar over andere outdoor activiteiten. Voor uitgebreide beschrijvingen van plekken waar je kunt klimmen, trekken en grotten exploreren, zie www.kilimanjaro.cc (het deel 'East Africa Mountain Guide')

 

Wandelen en hardlopen


Als je genoeg tijd hebt, is wandelen de beste manier om in contact te komen met de plaatselijke bevolking.
In afgelegen gebieden kun je vaak beter wachten op een lift, terwijl het in de bergketens van Aberdare, Mau Cherangani en op Mount Kenya en Mount Elgon het enige praktische vervoer is buiten de hoofdwegen.
In de rimboe zul je soms dieren tegenkomen, maar buffels en olifanten (de meest waarschijnlijke gevaren) gaan er meestal vandoor, tenzij ze alleen zijn of jongen hebben.
Veronachtzaam de gevaren echter niet en blijf op je hoede. Houd er ook rekening mee dat je liters water mee moet nemen, met name in de lagere drogere gebieden.
Je zou kunnen beginnen met een georganiseerde wandelsafari. Die worden aangeboden door een aantal bedrijven in Nairobi en door de meeste kleinere kampen en lodges in de particuliere wildreservaten, met name in Laikipia
Joggen en hardlopen zijn populair in Kenia, dat enkele van de beste langeafstand joggers ter wereld heeft voortgebracht.
Als je een marathonloper bent kun je je reis laten samenvallen met een hardloopevenement, waaronder zich ook recreatielopen en halve marathons bevinden. De Safaricommarathon is de bekendste vanwege de locatie, in het prestigieuze Lewa-reservaat ten noorden van Mount Kenya, en de hoogte (gemiddeld ruim 1600 mtr.) die het moeilijk en spannend maakt.
In de gebieden met wilde dieren wordt voor je veiligheid gezorgd, maar je loopt op zandwegen door de rimboe. Hij vindt meestal plaats in juni. De Nairobi-marathon, over de weg, vindt plaats in oktober (www.nairobimarathon.com/)

 

Klimmen


Niet alleen op Mount Kenya, maar ook elders kun je prachtig klimmen, zoals de ketens van Aberdare, Cherangani en Mathews, in HeIl's Gate National Park en op de vulkanen in de Riftvallei, waaronder Longonot en Suswa. De Mountain Club of Kenya (http://www.mck.or.ke/ clubhuis op Wilson Airport, € 20,- inschrijfgeld, plus € 20,- per jaar lidmaatschap) is een goede bron voor advies en contacten.
Als je van plan bent serieus te gaan klimmen in Kenia, dan moet je vroegtijdig contact opnemen. Verwacht echter niet dat ze al te gedetailleerde vragen over de route beantwoorden, dat komt wel als je er bent. Safaribedrijven in Nairobi hebben uitgebreide klimpakketten, van een simpele trektocht tot technische beklimmingen van Mount Kenya.

 

Grotten verkennen 


De grote attractie voor speleologen in Kenia zijn de opmerkelijke lavatunnels, ontstaan toen gesmolten lava dat de berghelling afstroomde aan het oppervlak stolde, terwijl het daaronder nog stroomde. Via gaten in het oppervlak stroomde er lucht naar binnen, zodat er grotten ontstonden. Lavatunnels in Kenia zijn onder meer de Suswa Caves in de buurt van Narok en de Leviathan Cave in de Chyulu Hills, een van de grootste lavatunnelcomplexen ter wereld, met ruim 11 km aan gangen.
Je moet natuurlijk geen grotten ingaan zonder de juiste uitrusting, training en voorzorgsmaatregelen. Neem voor meer informatie contact op met een van de herbergen in de regio Chyulu.

 

Rijden op dieren


De Central Highlands en Laikipia zijn mooie gebieden om paard te rijden, en er is een actieve ruitergemeenschap in Nairobi en in tal van andere plaatsen; Safaris Unlimited biedt paardrijdsafari's aan in de buurt van het Masai Mara National Reserve.
Kamelensafari's zijn ook intrek, hoewel de beste bedrijven hiervoor van jaar tot jaar wijzigen.

 

Vissen


Een paar beken in het hoogland zitten nog steeds vol forel, die hier ben 2Oste eeuw is uitgezet door Britse kolonisten. Er zijn nog een paar lokale visverenigingen actief.
Bij het Fisheries Department, naast het National Museum in Nairobi kan je meer informatie en vergunningen krijgen.
Bij de meren Baringo, Naivasha en Turkana kun je hengels en boten huren, en op de eilanden Rusinga, Mfangano en Takawiri in het Victoriameer vind je luxueuze visserslodges.
Een ideaal gebied om bij de kust te vissen is het schitterende koraalrif, met diep-zee hellingen en noordelijke stromingen.
De populairste centra voor vissen op zee zijn Watamu en Malindi.

 

Duiken en snorkelen


De kustwateren van Kenia zijn het hele jaar door warm, dus je kunt er duiken zonder wetsuit en bijna overal een mooie duik in de golven maken, al is de beste periode van oktober tot april en zijn oktober, november en maart ideaal.
De meeste duikcentra liggen bij Malindi, Watamu of aan de kust ten noorden of zuiden van Mombasa. Je kunt-er allerlei cursussen volgen, van beginnersniveau tot - professioneel PADI-niveau.
Het immense koraalrif is vooral voor onderwaterfotografen een echte trekpleister.
Het onderzeese landschap is spectaculair gevarieerd met ondiepe koraaltuinen en onderwater hellingen van wel 200 mtr. diep.
Omdat er maar weinig rivieren zijn die sediment meevoeren is het zicht over het algemeen uitstekend.
Als je van plan bent veel te gaan snorkelen, kan het zinnig zijn om je eigen duikbril en snorkel mee te nemen, maar je kunt ze ook altijd huren.

 

Wind— en kitesurfen


Al sinds de jaren zeventig wordt er aan de kust van Kenia aan windsurfen gedaan. Kitesurfen is echter een nieuwe, snelgroeiende sport, en Diani Beach en Che Shale ten noorden van Malindi worden bij liefhebbers steeds populairder.
Van december tot februari zijn de omstandigheden langs de kust ideaal om te kitesurfen. In die periode steekt de noordoostmoesson meestal in de middag op, met een snelheid van 16 tot 22 knopen (kracht 4 tot 5 Beaufort) wat ideaal is voor zowel beginners als ervaren surfers. Hoewel de zuidoost moesson, die waait tussen juni en september, minder betrouwbaar is dan de noordoostelijke, zorgt die soms voor uitzonderlijke condities.

 

Raften


Van ongeveer begin november tot half maart en van half april tot eind augustus staat het water in de rivieren Tana en Athi hoog en zijn sommige stukken ideaal om te raften. Savage Wilderness Safaris is het belangrijkste bedrijf en biedt tochten van één dag tot meerdere dagen aan.

 

Golf


Kenia heeft bijna veertig golfbanen. Die worden vooral bezocht door mensen van Europese en Aziatische afkomst en liggen dan ook rond de oude koloniale centra Nairobi, Naivasha, Thika, Nanyuki en Nyeri in de centrale hooglanden en bij Kisumu en Kitale in West Kenia
Ook lange de kust liggen verscheidene banen en - heel bizar - op het verschroeide maanlandschap op de oever van Lake Magadi.
Greenfees lopen sterk uiteen meestal vanaf € 20,- per persoon per dag Informatie over al deze zaken kun je krijgen bij de Kenia Golf Uni
(ewww.kgu.or.ke).
Voor georganiseerde, dure golfsafari's moet je contact opnemen met Tobs Golf Safaris Ltd. (www Keniagolf-safaris.com)

 

Bronvermelding; een groot deel van de teksten op deze pagina komen van: Rough Guide Kenia