uitgaan en sport

Kenia UItgaan & Sport

Kenia UItgaan & Sport

 

Kenia 's omhelzing van westerse waarden heeft veel van de traditionele cultuur gesmoord, dus alleen in afgelegen gebieden heb je nog kans om traditionele dans en getrommel tegen te komen waarbij je niet op een of andere manier als betalende klant bij betrokken wordt.
Als je geduldig en een beetje avontuurlijk bent, zul je vroeg of laat wel eens op iets authentiekers stuiten, met name als je ergens lang genoeg verblijft om er vrienden te maken. Tijdens een kort bezoek kun je je beter richten op populaire muziek en kijksporten.

 

Dans


Het hypnotische wiegen en de moeiteloze sprongen in de dansen van de Masai en Samburu zijn de bekendste vormen van Keniaanse dans.
Dergelijke dansvormen komen ook veel voor bij andere nietboeren-volken. Mijikenda-dansgroepen (met name het Giriamavolk) treden langs de hele kust in toeristische oorden op, terwijl in hotels in het hele land allround dansgroepen een reeks "stammendansen" uitvoeren voor
toeristen.
Je kunt eventuele puristische twijfels over de authenticiteit ervan beter insliken genieten van de bijzondere uitbundigheid.

 

Muziek


Je zult onderweg op straat en in bussen en matatu's heel wat hedendaagse muziek horen, maar livemuziekvoorstellingen zijn grotendeels beperkt tot Nairobi, enkele pretparken aan de kust en hier en daar in een disco of "countryclub" in het binnenland.
De iheemse muziekwereld wordt wat overshaduwd door Amerikaanse soul en hip-hop, Jamaicaanse reggae (met name van de heilige vereerde Bob Marley) en een energieke inbreng uit Congo.

 

Toneel en film


Toneelvoorstellingen zijn eigenlijk beperkt tot een of twee semiprofessionele theaters in Nairobi en Mombasa en een handjevol amateurtoneelgroepen in het binnenland. Er zijn nauwelljks Afrikaanse acteurs of toneelstukken, maar het wordt langzaam beter, tenminste in Nairobi, waar verschillende groepen optreden in het Engels.
De grote steden hebben een paar bioscon en drive-ins, maar de meeste mensen zien alleen films op dvd, met Amerikaanse Bollywoodkassuccessen als hoofdmoot.
De Keniaanse film komt nog nauwelijks van de grond, maar misschien zorgt de nieuwe Kenia Film Commission (www.kenyafilmcommission.com/) ervoor dat de filmindustrie meer wordt dan hulp bij buitenlandse prolucties, van Out of Africa tot The Constant Gardener.

 

Sport


Het aanhoudende olympische succes van Kenia wordt internationaal erkend, met een regelmatige reeks gouden en zilveren medailles op de hardlooponderdelen. De Keniaanse atleten behoren tot de top van het continent en een aantal langeafstandlopers uit het land zijn de beste ter wereld. Er wordt zelfs gezegd dat de leden van bepaalde Kalenjin-gemeenschappen een genetische structuur hebben waardoor ze meer kans hebben sterke atleten te worden, maar Kalenjins bestrijden dit idee net zozeer als vele anderen. Hoe het ook zij, zeker is dat Kenia in St. Patrick's High School in Iten, gelegen op een hoogte van 2400 mtr. in de RiftvaIlei, misschien wel het succesvolste opleidingsinstituut voor atleten ter wereld heeft.
VoetbaI is waanzinnig populair en Engelse topteams hebben duizenden toegewijde supporters.
In iedere kleine bar met een sateIet-TV staan de aanstaande wedstrijden aangegeven op een schoolbord. Je ziet zelfs matatu's in de kleuren van Arsenal of liver-pool.
Het nationale elftal van Kenia, bijgenaamd de Harambee Stars, heeft verschilende keren de Oost- en Centraal-Afrikaanse) CECAFA Cup gewonnen, voor het laatst in 2002, en die eind 2009 georganiseerd. Maar het heeft zich nooit geplaatst voor het WK-voetbal, noch goed gepresteerd in de Afrika Cup. De eredivisieclubs AFC Leopards Gor Mahia uit Nairobi behoren tot de beste clubs op het continent, naast een ander Nairobiteam, Tusker FC, en Ulinzi Stars uit Nakjuru.
Het publiek gedraagt zich redelijk netjes misschien omdat het na het betalen van het kaartje geen geld meer heeft voor drank.
Het Keniaanse cricket kreeg een impuls toen Kenia op het WK van 1996 West-India versloeg en derde werd in 2003. De meeste wedstrijden worden gesespeeld in Nairobi en omgeving. Informatie vind je bij Criclnfo Kenia, www.tinyurl.com/qIkr5t
Andere kijksporten zijn: autoraces op het circuit van Nairobi, dat dateert uit de koloniale tijd, en kamelenn kamelenraces, die jaarlijks in de belangstelling staan tijdens de internationale wedstrijd in Maralal en waarvoor nu tegelijk reclame wordt gemaakt met een internatinale mountainbikewedstrijd, die dan ook plaatsvindt.

 

Autorally's


De KCB Safari Rally werd ooit beschouwd als de zwaarste rally ter wereld,maar behoort sinds 2003 niet meer tot het WK Rally. De race volgt nu een korter traject door Kenia dan voorheen, met een paar "klaverblad-routes" vanuit Nairobi en terug. Ze wordt verreden op de openbare weg en vindt gewoonlijk plaats tijdens Pasen. Afhankelijk van het weer slippen de bestuurders door talloze modderpoelen of maken ze in enorme stofwolken blind jacht op elkaar. Een jaarlijks motorsportevenement is de motorrace Rhino Charge, die avonturiers van over de hele aardbol trekt (al is ze tegenwoordig voorbehouden aan degenen die het meeste geld weten in te brengen) Het geld dat de race opbrengt gaat naar de Rhino Ark Charitable Trust, die reeds het Aberdare National Park heeft omheind om de neushoorns te beschermen (http://www.rhinoark.org/) Het gaat erom tien afgelegen controleposten te bereiken, waarvan de locaties pas de avond van tevoren aan de deelnemers bekend worden gemaakt. Het gaat niet om snelheid, maar het team dat het traject in het minste aantal kilometers aflegt, door dwars door en over de belemmeringen 'aan te vallen', wordt tot winnaar uitgeroepen.

 

Bronvermelding; een groot deel van de teksten op deze pagina komen van: Rough Guide Kenia