feestdagen en festivals

Kenia Feestdagen en festivals

Kenia Feestdagen en festivals

 

Naast reguliere nationale feesten worden de belangrijkste christelijke feestdagen en het islamitische Suikerfeest gevierd. Andere moslimfeesten zijn geen officiële feestdagen, maar worden in islamitische gebieden wel gevierd.
Aan plaatselijke seizoens- of cyclische evenementen, specifiek bij etnische groepen, word minder ruchtbaarheid gegeven.

Aan de kust, in het hele noordoosten en overal in de islamitische gemeenschappen wordt voor religieuze doeleinden de islamitische maankalender gehanteerd.
Het islamitische jaar heeft 354 dagen, en de data lopen dus gemiddeld elf dagen per jaar achter op de westerse kalender.
Alleen de vastenmaand ramadan en ld-al-Fitr - het Suikerfeest dat het einde ervan markeert, en dat begint bij de eerste nieuwe maan - kan van invloed zijn op je reis.
In kleinere steden in islamitische gebieden zijn de meeste winkels en hoteli's gesloten tussen zonsopkomst en zonsondergang, terwijl alle bedrijven ruim vóór zonsondergang dicht gaan. Het openbaar vervoer en de meeste overheidsdiensten werken gewoon door. Maulidi, de viering van de geboortedag van de profeet is leuk om mee te maken als je op het juiste moment aan de kust bent, met name in Lamu.

 

Landbouwshows

De Agricultural Society of Kenia (ASK, www.ask.co.ke) organiseert een reek jaarlijkse landbouwshows met wedstrijden voor vee en landbouwproducten, bier en snacktenten, alsmede enkele minder voor de hand liggende kramen, zoals over geboorte beperking en geneeskrachtige kruiden.
Dit kunnen levendige, verrassende evenementen zijn, die sterk geïnspireerd zijn op de Britse traditie van boerderijfestivals, maar dan in Keniaanse stijl.

 

Officiële feestdagen

Als een officiële feestdag op en zondag valt, is de maandag daarna vaak ook een officiële feestdag.

1 Januari               Nieuwjaarsdag
Maart - April          Goede Vrijdag
Maart - April          Paasmaandag
1 Mei                     Dag van de Arbeid
1 Juni                    Madarakadag
10 Oktober             Moidag
20 Oktober             Keniattadag
1 Shawwal              Id al-Fitr
12 December          Jamhuridag
25 December          Eerste Kerstdag
26 December          Twwede Kerstdag