media

Kenia Media

Kenia Media

De pers in Kenia levendig en biedt een redelijk overzicht van het iternationale nieuws.
Daarnaast zijn via satelliet-TV ook de BBC, CNN en Europese sportzenders te zien.

 

Radio en TV


De Kenia Broadcasting Corporation heeft drie grote radiostations, die uitzenden in het Engels, Swahili en plaatselijke talen, alsmede een 24-uurs station met reggae in Nairobi, Metro FM (101.9 FM), dat concurreert met het onafhankelijke Capital FM 6.4 Mhz).
Voor muziek is een ander onafhankelijk station beter: Kiss 100 (100.3 FM).
Het dagblad de Nation heeft een nieuwszender; Nation Radio (96.4 FM).
De BBC World Service kun je beluisteren via FM in Nairobi 03.9 MHz), Mombasa (93.9 MHz) en Kisumu (881 MHz). Capital en een aantal FM-zeders zijn ook te krijgen via Internet.
De Keniaanse televisie, met veelal geïmporteerde programma's, zendt een mix van Engelstalige en Swahiliprogramma's uit. Er zijn drie belangrijke kanalen: de saaie en weinig slagvaardige staatszender KBC, die het grootste deel van de dag BBC World laat zien. Het snelle, vooral stadse KTN, dat 's nachts en 's ochtends CNN laat zien, en de nieuwszender van Nation, NTV.
Daarnaast heeft KBC een betaalkanaal, KBC2, dat samenwerkt met M-NET in Zuid-Afrika.
Steeds meer huizen, bars en hotels hebben schotelantennes, waarmee je buitenlandse zenders kunt ontvangen. Het Keniaanse betaalkanaal SuperSport 3 laat veel voetbal uit de Engelse competitie zien.

 

De pers


Kenia is een land dat geheel in beslag wordt genomen door de pers, die vaak behoorlijk open is.
Op een gegeven moment kreeg de reguliere pers gezelschap van een troep schandaalbladen, die nog openhartiger waren, maar die heeft de regering in 2004 allemaal verboden. Sindsdien hebben een aantal daarvan zich omgevormd tot dagblad en zijn ze weer te koop.
De leidende reguliere krant is de Nation (www.nationmedia.com/), deels in handen van de Aga Khan, die een stevige berichtgeving biedt, ook van internationaal nieuws en Europese voetbaluitslagen, een eigen redactionele visie heeft en een brievenpagina die veel inzicht geeft in het Keniaanse leven.
De belangrijkste concurrent is The Standard (www.standardmedia.co.ke/) die in vergelijking daarmee een beetje een lichtgewicht is.
De Business, Daily van de Nationgroep (www.bdafrica.com/) is altijd betrouwbaar, net als hun uitstekende weekblad The East African (verschijnt op maandag, (www.theeastafrican.co.ke/), een traditioneel vormgegeven weekoverzicht van het regionale nieuws, doorspekt met een heerlijk cynisch toontje.
De Weekly Review is goed te lezen, maar volgt nogal braaf wat de overheid zegt.
Er zijn ook minder betrouwbare kranten. The People, waarvan het motto "Fair, Frank and Fearless" (eerlijk, oprecht en onverschrokken) wel ongeveer klopt, neigt naar het vulgaire.
De staatskrant Kenia Times is nogal saai. En de Nairobi Star lees je meer om de roddels dan het nieuws.
Taifa Leo is het belangrijkste dagblad in het Swahili.
Aan buitenlandse kranten vind je in gebieden waar veel blanken wonen weekedities van de Britse Dally Telegraph en andere buitenlandse bladen. In het hoogseizoen is een aantal ervan ook te koop in drukke gebieden aan de kust. Time en Newsweek worden breed verspreid en gaan, net als National Geograpic en exemplaren van The Economist, door vele handen voordat ze eindigen in de tweedehands boekhandels.

 

Bronvermelding; een groot deel van de teksten op deze pagina komen van: Rough Guide Kenia