op_safari_met_jonge_kinderen
op_safari_met_jonge_kinderen

Op Safari met jonge kinderen, kan dat? waar moet ik op letten?

Op Safari met jonge kinderen

Als je op Safari gaat met jonge kinderen is het van het grootste belang dat dit veilig gebeurd.

Niet alleen voor jouw kind maar natuurlijk ook voor de medereizigers, de gids en de chauffeur.

In alle “gesloten” gebieden (de zogenaamde Wildlife Parken) is het benaderen van de wilde dieren mogelijk doordat de dieren hier van jongs af aan gewent aan zijn.

De wilde dieren zijn eraan gewend dat een voertuig altijd een bepaald silhouet heeft die altijd hetzelfde is en dat het een bepaald geluid produceert van de motor en pratende mensen.

Ook weten de wilde dieren dat het voertuig dichtbij kan komen maar toch geen gevaar voor hen oplevert en ook altijd weer weg gaat en dat zei het niet kunnen opeten.

Máár zodra er iets “ongewoons” gebeurd zal het gedrag van de wilde dieren veranderen.

Iets ongewoons kan zijn dat de vorm van het voertuig doorbroken wordt door een arm of been die plotseling buiten het voertuig steekt, of omdat er ineens ongewone geluiden hoorbaar zijn zoals dat van een huilende baby of kind. Ook kán het in sommige gevallen zo zijn dat een schelle of luide kinderstem voor alarmsituaties zorgt.

Het kan er ook voor zorgen dat ze ineens heel erg geïnteresseerd raken en dus naar het voertuig toekomen waardoor gevaarlijke situaties kunnen ontstaan.

Het zal dan zelfs voor volwassen mensen erg lastig worden om het hoofd koel te houden!

 

Daarom kán het voorkomen dat kinderen tot de leeftijd van 6 jaar soms niet mee mogen op een GameDrive als dat risico kan opleveren voor de safari en dan geld dat met name voor de “open” voertuigen.

Naast de gevaren die dit met zich mee kan nemen moeten we ook voorkomen dat een ranger of gids moet ingrijpen en voor de veiligheid van de mensen een dier moet verwonden of pijnigen.

 

Er zijn locaties waar vanuit de Lodges speciale kinder wildritten gereden worden.

Dit betekend dan vaan dat het om kortere ritten gaat zodat het kind niet te lang in een gesloten en hobbelige ruimte is opgesloten. Ook wordt er tijdens zo’n rit rekening mee gehouden en worden de wilde dieren niet te dichtbij benadert.

 

Er geld altijd: de Gids of Ranger bepaald of iets wel of niet veilig is, zowel voor kleine als ook voor grote mensen.

 

Safari met jonge kinderen

 

Kinderen in Kenia

Overal waar je komt, zal de lokale bevolking je kinderen van harte verwelkomen, en alleen in een enkel geval worden kinderen jonger dan zeven geweerd uit bepaalde pensions (de boomhotels bijvoorbeeld). Makkelijke baby's kun je relatief eenvoudig meenemen maar reizen met jonge kinderen kan problematisch zijn. Als ze niet oud genoeg zijn om enthousiast te worden over dieren en natuur dan is er weinig te beleven dat lange, vermoeiende reizen de moeite waard maakt.
Mensen maken zich meestal vooral zorgen over gezondheid, maar de angst dat kinderen een tropische ziekte krijgen is ongegrond (denk alleen maar aan alle kinderen van expats die hier gezond zijn opgegroeid)
Het grootste gezondheidsprobleem voor Keniaanse kinderen is armoede. Het kan echter wel moeilijk zijn om kleinere kinderen zover te krijgen dat ze malaria pillen slikken.
Smeer ze aan het begin van de avond goed in met een antimuggenmiddel met DEET en laat ze slapen onder muskietengaas.
Smeer ze iedere morgen rijkelijk in met zonnebrandcrème (factor 40), laat ze een hoed dragen en zorg ervoor dat ze genoeg drinken.
Neem een voorraadje wegwerpluier mee. Die zijn weliswaar overal verkrijgbaar maar nogal duur. Babyvoeding is er ook maar hotel keukens serveren meestal een lekkere verscheidenheid aan vers voedsel en het personeel zal het graag aanpassen aan de kindersmaak. Als je een lichte, makkelijk inklapbare buggy hebt, neem die dan mee, in de meeste hotels en pensions moet je een flink stuk lopen van de centrale openbare ruimten naar je kamer of huisje. Een draag rugzak is ook erg handig.

Kinderen in Kenia

 

Tenzij je uitsluitend aan de kust blijft, moet je ook wat warme kleren meenemen voor hooggelegen gebieden, waar de temperatuur ‘s avonds flink kan dalen.
Als de kinderen oud genoeg zijn om zelf ook graag dieren te spotten, geef ze dan een eigen verrekijker. Voor een gezin met jonge kinderen is het waarschijnlijk geen goed idee om aan een groepssafari deel te nemen (of dat nu thuis georganiseerd is als onderdeel van een programma of geboekt is in Kenia zelf). Het huren van een auto en zelf rijden, of een chauffeur nemen is echter goed te doen, en biedt de flexibiliteit en privacy die je nodig hebt voor sanitaire stops en andere onderbrekingen.
Voor baby's en jonge kinderen heb je een kinderzitje nodig, waarbij sommige modellen ook dienst kunnen doen als draagmiddel, zwembadligstoel en picknicktroon.
Sommige parken zijn kindvriendelijke dan andere. In Nairobi en Lake Nakuru zijn de afstanden klein en de dieren dichtbij, en Amboseli is meestal ook een succesnummer vanwege de beheersbare omvang en grote aantallen olifanten.
De meeste toeristenhotels en -pensions kunnen, als je het een paar uur van tevoren vraagt een babysit regelen. Reken op ongeveer KES 500 voor een avond. In safarikampen en pensions kun je de restauranteigenaar vragen om een askari (nachtwaker) voor de deur te zetten terwijl je uit eten bent.