diverse_locaties

Kenia Safari Locaties, hier vind je veel informatie over de diverse locaties waar je naartoe kan op jouw Safari Kenia

Safari Kenia - locaties

 

Inhoudsopgave:

Introductie - over Kenia

Masai Mara

Tsavo National Park

Amboseli - Kilimanjaro

Lake Naivasha

Lake Nakuru

Hells Gate

 

Introductie - over Kenia

 

Voordat we op deze pagina aandacht besteden aan de verschillende Kenia Safari locaties waar je tijdens jouw ultieme Kenia Safari of Safari Kenia zéker naartoe kan/moet gaan willen we je graag eerst laten weten wat Kenia nu precies inhoud, een stukje geschiedenis en algemene uitleg.

Bovenaan deze pagina vindt je al direct enkele "pagina-jumps" waarmee je eventueel al direct naar de onderwerpen op deze pagina kan "jumpen" ;-)

 

De naam Kenia


Mount Kenya (de wereldberoemde Kilimanjaro) heette oorspronkelijk 'Kirinyaga'. Deze naam werd afgekort tot 'Ki-nya', dat werd geschreven als Kenya. Toen Jomo Kenyatta na de onafhankelijkheid president werd, maakte men gebruik van het grote toeval van zijn achternaam.

 

safari-kenia-01Kenia als reisbestemming


Kenia is als reisbestemming zeer de moeite waard: het grenst aan de Indische Oceaan, de evenaar loopt er dwars doorheen en uit het schitterende landschap rijst Mount Kenya op.
Dankzij de indrukwekkende geografie kent het land een grote verscheidenheid aan natuurlijke Habitats, met een enorme faunarijkdom.
En door de complexe geschiedenis van migratie en verovering is een boeiend sociaal panorama ontstaan, met onder meer de Swahilistadstaten aan de kust en de Masai in de Riftvallei.

De wereldberoemde nationale parken, de diverse stammen en de prachtige stranden geven Kenia een exotisch imago en een magnetische aantrekkingskracht.
Het land als een reeks toeristische attracties beschouwen is echter met de beste manier om het te ervaren. Als je ongebaande paden betreedt, kom je in de wereld zoals de meeste Kenianen die kennen: een immer bedrijvig platteland, hutten met golfplaten daken, theewinkels en pensions, overvolle bussen en straten met geiten en peuters. Zowel op de toeristische routes als daarbuiten ervaar je hartelijkheid en openheid, en een overvloed aan schitterende landschappen golvende savannen bezaaid met veekuddes van de Masai en wilde dieren, hooggelegen graslanden waar vee en schapen van de Kikuyu grazen, en dichte bossen vol apen en vogelgezang.

 

Bezienswaardigheden in Kenia


De kust en de grote wildparken zijn de meest voor de hand liggende bestemmingen. Bij een georganiseerde reis wordt aan beide waarschijnlijk evenveel tijd besteed. Het is nog altijd fascinerend om de wilde dieren van Kenia te zien. De ongeveer 1 miljoen jaarlijkse bezoekers worden door een groot land als Kenia gemakkelijk opgenomen, en niets weerhoudt je ervan om aan de toeristische drukte te ontsnappen. Zelfs bij een georganiseerde reis hoefje je niet verplicht te voelen om het voorgeschreven schema te volgen.
De belangrijkste nationale parken en reservaten, die van water worden voorzien door seizoen stromen, liggen veelal in savannen aan de rand van de hooglanden, die een groot deel van het zuidwesten van Kenia beslaan.
De meeste Kenianen wonen in deze woeste heuvels, waar je een mix vindt van kleine stukken akkerland (shambas) en plantages. Midden in de hooglanden strekt zich de Riftvallei uit, ook wel Grote Slenk genoemd, een typisch Oost-Afrikaans landschap van droge savannen met doornstruiken en bezaaid met meren en vulkanen. Het is een geweldig wandelgebied, net als de bossen en heidevelden in de centrale hooglanden en rond Mount Kenya zelf.
Deze berg is erg in trek en voor de meeste mensen goed te beklimmen
De hoofdstad Nairobi, aan de zuidkant van de hooglanden, dient gewoonlijk alleen als toegangspoort, maar biedt genoeg afleiding om je te vermaken terwijl je je reis regelt.
In het uiterste westen, richting het Victoriameer, wordt het landschap lieflijker. Je kunt er dagen reizen zonder andere toeristen tegen te komen en het is ook de plek waar je misschien wel het meeste wordt ondergedompeld in de Keniaanse levenswijze en cultuur.
Achter de golvende theeplantages van Kericho en de warme vlakten rond de haven van Kisumu ligt, op de Oegandese grens, het steile vulkanische massief Mount Elgon. Het weinig bekende Kakamega Forest; een regenwoudreservaat met een unieke fauna, ligt er vlakbij en is beslist een reden om naar het westen te gaan.
In het noorden vind je woestijnen en halfwoestijnen, alleen onderbroken door het gigantische Turkanameer in het noordwesten, dat bijna onnatuurlijk blauw is in de bruine wildernis. Noordoost-Kenia, richting de Somalische grens, is momenteel niet veilig voor reizigers, maar de wegen naar Turkana zijn open en bieden toegang tot een van de meest spectaculaire streken van heel Afrika. Het binnenland van Kenia wordt van de Indische Oceaan gescheiden door de schrale vlakten rond het Tsavo East National Park. Historisch gezien vormen ze de grens die de geheel eigen cultuur rond Mombasa en langs de kust ten dele verklaart. Hier maak je kennis met de Swahilibeschaving, die bewaard is gebleven in moskeeën, graftomben en ruïnes van oude steden. Achter de witte zandstranden, met kokospalmen en kasuarbomen, ligt bijna langs de hele kust een koraalrif, dat een ondiepe, veilige lagune beschermt tegen de Indische Oceaan.

 

Kenia beste reistijd:

Kenia heeft een ingewikkeld en vrij onvoorspelbaar klimaat, vooral nu de invloed van de klimaatverandering merkbaar is.
De seizoenen zijn ruwweg;


- Januari tot Maart: heel warm en droog
- April tot Juni: heel warm en nat (met soms “lange regenbuien”)
- Juli tot Oktober: warm en droog
- November tot December: warm en nat (met soms "korte regenbuien”)
 

Op grote hoogten kan het altijd safari-kenia-02regenen.West-Kenia kent een grillig regenpatroon door het Victoriameer. De oostelijke helft van het land, en vooral de kust zelf, wordt grotendeels beheerst door de moessonwinden vanaf de Indische Oceaan: de droge noordoostelijke moesson (kaskazi) waait van november tot maart of april en de vochtige zuidoostelijke moesson (kust) van april of mei tot oktober.
In mei brengt de kusi meestal de hevigste regen naar de kust.
De temperatuur wordt grotendeels bepaald door de hoogte: reken op een daling van 6 °C per 1000 m vanaf zeeniveau.
Nairobi (1660 m) heeft bijvoorbeeld een gematigd klimaat, en de temperatuur kan 's nachts tot 5 °C dalen. Zwembaden zijn zelden verwarmd; alleen aan de kust ben je er zeker van dat ze warm zijn. De belangrijkste toeristenseizoenen hangen samen met de regenpatronen: de grootste stroom toeristen komt in december en januari, en in mindere mate in juli en augustus.
Reizen in het droge seizoen heeft een paar voordelen. Een van de belangrijkste is dat je meer wilde dieren ziet, omdat die zich verzamelen bij de steeds kleiner wordende waterlopen.
Juli en augustus zijn waarschijnlijk de beste maanden om wild te spotten. In augustus vindt vrijwel zeker de jaarlijkse migratie van gnoes plaats in Masai Mara. In oktober, november en maart is de zee het helderst om te snorkelen en te duiken. Tijdens de lange regens zijn de bergparken soms gesloten, omdat de modderpaden onbegaanbaar zijn. Maar laat de regenseizoenen je er niet van weerhouden te reizen: de regen valt meestal in korte buien in de middag of avond en het landschap is opvallend groen en fris, ook al is de lucht bewolkt. Bovendien zijn er weinig andere toeristen, liggen de prijzen voor hotels en dergelijke lager en hebben de mensen doorgaans meer tijd voor je.

safari-kenia-3

 

Klimaat in Kenia (klik om te vergroten)

safari-kenia-04

Wil je op safari in kenia dan zijn er veel gebieden waar je naartoe kan gaan.
Een safari kenia kan verschillende gebieden beslaan, maar ook één of twee gebieden.
Het hangt er natuurlijk een beetje van af waarvandaan jou kenia safari begint.

Kenia is best wel een groot land, het is namelijk 14 keer groter dan Nederland

safari-kenia-05

Als je jouw safari kenia begint vanuit bijv. Diani Beach of Mombassa (beide aan de oostelijke kust) dan is een safari naar bijvoorbeeld het Masai Mara National Park erg ver.
Om je een impressie te geven:
Met de auto is het bijna 14 uur
Met het vliegtuig is het 3,5 uur
Maar vergis je niet, je vliegt dan naar Nairobi en daarvandaan is het dan ook nog weer bijna 5 uur rijden naar het park.

Met andere woorden, als je aan de kust begint met je safari in kenia en je wilt ook het Masai Mara Park bezoeken dan dien je toch echt wel enkele dagen safari te tellen.
Je kan op verschillende manieren jouw safari uitvoeren.
Je kan met de auto op safari gaan *doe dat wel ALTIJD georganiseerd* óf je kan een combinatie maken van vliegtuig/trein/auto.
Alles is natuurlijk geheel afhankelijk van waar je bent, wat je wilt zien en hoeveel dagen je wenst te besteden aan jouw kenia safari.

Om even bij het voorbeeld van Diani Beach te blijven….. je kan natuurlijk ook alleen een Diani Beach safari doen. Je kan dan denken aan een twee, drie of vierdaagse safari naar het Tsavo National Park of een combinatie van Tsavo met Amboseli waar je in de buurt van de hoogste alleenstaande berg in Afrika kan komen, namelijk de Kilimanjaro.

Vanuit een startpositie vanuit Nairobi zijn er weer hele andere mogelijkheden.
Je kan dan eenvoudig de gebieden met grote meren bezoeken zoals Lake Naivasha en Lake Nakuru. Tevens kan je dit combineren met een bezoek aan het Masai Mara Park en eventueel Hells gate Park.

safari-kenia-06

Wil je nu echt álles kunnen bezoeken met een alles-in-één Safari in Kenia dan dien je er rekening mee te houden dat je een safari kenia dient te plannen van minimaal 7 of 8 dagen. Maar dan nog gaat het best wel in een aardig tempo en zijn er enkele dagen dat je echt vroeg opstaat. 5 uur ’s morgens is gebruikelijk…..


De masai (Mara) het "Volk"

De Masai, Massai of Maasai is de naam van een, grotendeels, nomadisch volk in Oost-Afrika, voornamelijk woonachtig in Kenia en Tanzania.
De Masai slaagden erin om, ondanks de groeiende moderne civilisatie, hun eeuwenoude tradities te bewaren.
De totale populatie van de Masai werd in 2009 geschat op 1.455.000 (1,4 Miljoen)
Ruim de helft hiervan leeft in Kenia.

masai-mara_1masai-mara_2

Méér informatie over Masai Mara vindt je bijvoorbeeld op deze pagina's (deze openen in een nieuw venster)
- Wikipedia (Nederlands)
- Wikipedia (Engels)
- Tripadvisor

masai-mara_3

masai-mara_4masai-mara_5masai-mara_6

 

Tradities in Kenia
 

De Masai zal je hoofdzakelijk zien in rode kleding, omdat rood voor hen de kleur is dat het leven en bloed safari-kenia-08symboliseert. Daarnaast zou de kleur rood wilde dieren afschrikken.
De Masai zijn ook dol op allerlei versieringen.
Mannen en vrouwen dragen oorbellen, zowel in hun oorlel als ook aan de bovenkant van hun oor.
Vaak rekken de oren helemaal uit doordat ze gewichten aan de oorbellen hangen.
De oorlellen worden in de loop der tijd steeds langer vanwege de gewichten die daar invloed op hebben.

 

safari-kenia-09

Méér informatie over de bewoners vindt je bijvoorbeeld op deze pagina (deze opent in een nieuw venster)
- Masai (volk)

 

Masai Mara

safari-kenia-10

Het Masai Mara National Park is een natuurreservaat in het zuidwesten van Kenia. Het gebied in Kenia heeft een oppervlakte van 1700 km² De Masai grenst aan de Serengeti-vlakte in Tanzania. In totaal heeft het gebied dan een oppervlakte van 25.000 km²

safari-kenia-11

 

Binnen het Masai National Park is het in de droge tijd mogelijk om via het netwerk van onverharde wegen met alle soorten auto's door het park te rijden. Maar in de regentijd, die ongeveer duurt van april tot juni, zijn de wegen moeilijk begaanbaar. Zelfs voor een 4x4 Landrover is het dan bijna onmogelijk de wegen te berijden.

masai-mara_7

 

Tegen het einde van het droge seizoen zijn komen ze dan aan in de Masai Mara, en dan met name in het noordelijke groene gedeelte. Deze "migratie" vindt plaats in de maanden juni tot september. Zodra de regentijd weer begint trekken ze weer massaal richting het zuiden, naar de  Serengeti en daarbij moeten ze de wilde rivier de Mara oversteken. We kennen dit tafereel waarschijnlijk allemaal wel van de natuurfilms waarin je ziet dat vele van de Gnoes omkomen, hetzij door de hoeveelheid, hetzij doordat ze worden aangevallen.
Tijdens deze migratie worden de gnoes altijd vergezeld door vele zebra's en thomsongazelles.

Het terrein van het Masai reservaat bestaat grotendeels uit open graslanden met seizoensgebonden rivieroevers.
In het zuidoosten vindt je diverse bosjes van de kenmerkende acaciaboom bij elkaar. De westelijke grens van het park noemt men de "Esoit" (Siria), een helling van de Oost-Afrikaanse Rift, een systeem van spleten die soms wel 5.600 km lang kunnen zijn (!) en helemaal van de Ethiopische Rode Zee via Kenia, en Tanzania richting Malawi en Mozambique lopen. Je vindt met name in het Masai park de grootste concentratie aan dieren, met name omdat de moerassige grond betekent dat toegang tot water (bijna) altijd bereikbaar is, en dat terwijl de verstoring door toeristen toch minimaal is. De meest oostelijke grens bevindt zich op 224 kilometer van Nairobi, vandaar dat dit gebied het meest door toeristen wordt bezocht.

safari-kenia-12In het gebied van Masai zijn alle leden van de "Big Five" (leeuw, luipaard, Afrikaanse olifant, kaapbuffel en zwarte neushoorn) te vinden. De populatie van zwarte neushoorns was tót 1960 vrij talrijk, maar in de jaren '70 tot begin '80 was de populatie ernstig bedreigt door stroperij en zelfs dalend tot een dieptepunt van slechts 15 individuen. De aantallen zijn hierna door verschillende voorzieningen wel langzaam gestegen, maar het aantal zwarte neushoorns was rond1999 nog steeds slechts een 23 stuks (schatting)
Cheetah (met welpen), Nijlpaarden en krokodillen zijn over een groot gebied te vinden in de rivieren de Mara en de Talek. Luipaarden, hyena's, jachtluipaarden, jakhalzen en vleermuisoorbraken kunnen ook in het park worden gevonden.
Wil je er zeker van zijn dat je de leeuw en de cheeta kan zien dan is het aan te raden naar de vlaktes tussen de Mara-rivier en de Esoit Siria-steile helling te gaan.

safari-kenia-13Net als in de Serengeti zijn de gnoes de dominante inwoners van de Maasai Mara, en hun aantal wordt geschat op zelfs enkele miljoenen. Rond juli van elk jaar trekken deze dieren naar het noorden vanuit de Serengeti-vlakte op zoek naar verse weiden en keren rond oktober terug naar het zuiden. The "Great Migration" is een van de meest indrukwekkende natuurlijke evenementen ter wereld, met ongeveer 1.300.000 gnoes, 500.000 Thomson's gazellen, 97.000 Topi, 18.000 elanden en 200.000 zebra's.
Deze migranten worden langs hun jaarlijkse, cirkelvormige route gevolgd door roofdieren, en dan met name leeuwen en hyena.

Ook zijn er verschillende soorten antilopen te vinden, zoals de gazellen van Grant, impala's, duikers en de hartebeesten van Coke. De Masai vlaktes zijn ook de thuisbasis van de karakteristieke Masai-giraf, de grote roan antilope en de nachtelijke vleermuis-eared vos, die zelden elders in Kenia voorkomt.

Daarnaast zijn er meer dan 470 soorten vogels geïdentificeerd in het park, waarvan er vele migranten zijn, met bijna 60 soorten als roofvogels. Vogels die dit gebied gedurende ten minste een deel van het jaar bezoeken zijn onder andere gieren, maraboe-ooievaars, secretaresseduivers, neushoornvogels, gekroonde kraanvogels, struisvogels, langbekuifels, Afrikaanse pygmee-valken en de lila breasted roller, de nationale vogel van Kenia.

Méér informatie over Masai Mara vindt je bijvoorbeeld op deze pagina (deze opent in een nieuw venster)
- Maasai Mara National Reserve

 

Tsavo National Park

safari-kenia-14


Het Tsavo National Park bestaat uit twee afzonderlijke parken, te weten, Tsavo East National Park en Tsavo West National Park. Het gebied bevindt zich tussen Nairobi en Mombasa en dan duidelijk meer in de buurt van Mombasa.
 
safari-kenia-15De oppervlakte van Tsavo is bijna 22.000km2 en het is daarmee dan ook het grootste nationale park in Kenia en zelfs één van de grootste ter wereld. Voorheen was het één groot Nationaal Park, maar het park werd letterlijk in tweeën "gesplitst" vanwege het spoor dat is aangelegd van Mombasa naar Nairobi en waarmee je als toerist ook erg goedkoop van de ene naar de andere kant van Kenia kunt reizen.
Er zijn veel verschillende accommodaties in het park alwaar je de avond & nacht kunt doorbrengen.
De meesten van hen hebben een "watergat" in de nabijheid van de accommodatie waardoor het kijken naar “games” eenvoudiger wordt. In Kenia noemen ze het kijken naar wilde dieren “games” of dat nu vanuit een auto of vanuit een stoel is, dat maakt niet uit.

Tsavo East National Park is een van de oudste parken in Kenia, ten zuidoosten in Kenia, het is 13.747 vierkante km groot en heeft daarbij de oppervlakte van 1/3 van Nederland.

safari-kenia-16Tsavo West National Park ligt tegen de kustprovincie van Kenia en heeft een oppervlakte van 9.065 vierkante km. Het park werd geopend in april 1948.

Het grotere Tsavo East National Park is over het algemeen vlak, met droge vlaktes waar de rivier de Galana doorheen stroomt. Andere kenmerken zijn het Yatta-plateau en de Lugard-waterval.

Tsavo West National Park is meer bergachtig en natter, met moerassen, Lake Jipe en de Mzima Springs. Het staat bekend om de zeer grote verscheidenheid aan vogels en grote zoogdieren waaronder bijvoorbeeld de Zwarte Neushoorn, Kaapse Buffel, Olifant, Luipaard, Nijlpaard en de Masai-Leeuw. Er zijn ook andere kleinere dieren in het park te zien zoals de Bush Baby (Galago) het Hartebeest (grote Antilope) de kudu en de Maasai-Giraf.

safari-kenia-17

 
tsavo_1
 

tsavo_2

 
tsavo_3
 
tsavo_4
 

De parken zijn “gesloten” gebieden en toegankelijk via verschillende poorten.
Tsavo East is te bereiken via Manyani Gate, Voi Gate, Buchuma Gate en Sala Gate.
Tsavo West kan worden bereikt via Mtito Gate, Man Eaters Gate, Chyulu Gate en één andere in de buurt van Maktau.

tsavo_7

Méér informatie over Tsavo National Park vindt je bijvoorbeeld op deze pagina's (deze openen in een nieuw venster)

- Wikipedia (Nederlands)
- Wikipedia (Engels)


 

Amboseli - Kilimanjaro

safari-kenia-18

 

safari-kenia-19

 

Amboseli National Park, voorheen het Masai Amboseli Game Reserve, ligt in de provincie Kajiado.
Het park is bijna 400 km² groot en is de kern van een ecosysteem van 8.000 km² dat zich over de grens tussen Kenia en Tanzania uitstrekt. De lokale bevolking is voornamelijk Maasai, maar mensen uit andere delen van het land hebben zich daar gevestigd aangetrokken door de succesvolle, door toeristen aangedreven economie en intensieve landbouw langs het systeem van moerassen die dit gebied met weinig neerslag maken (gemiddeld 350 mm per jaar) Het Amboseli National Park is een van de beste wildlife-viewingervaringen ter wereld met meer dan 400 soorten vogels, waaronder watervogels, pelikanen, ijsvogels, crakes, hamerkoppen en wel 47 soorten roofvogels.

 

kilimanjaro_1

 

 

Het park beschermt twee van de vijf belangrijkste moerassen en omvat een opgedroogd pleistoceenmeer en een semi-aride vegetatie.

Amboseli National Park ligt op ongeveer 240 km ten zuidoosten van de hoofdstad Nairobi en is het op één na populairste nationale park in Kenia, na het Maasai Mara National Park.

Het park staat bekend als de beste plek ter wereld om in de buurt van loslopende olifanten te komen. Het gebied staat juist bekend om zijn grote aantallen olifanten kuddes. Andere attracties van het park zijn onder meer mogelijkheden om de plaatselijke bevolking de Maasai te ontmoeten en een Maasai-dorp.

 

 

 

kilimanjaro_2

 

Het park heeft ook uitzicht op de Kilimanjaro, de hoogste vrijstaande berg ter wereld met een hoogte van 5.895 meter. Het kunnen bekijken van de Kilimanjaro zou eigenlijk op het verlanglijstje van elke Safari toerist moeten staan omdat de Kilimanjaro een adembenemend mooie omgeving heeft. Mis Amboseli met de Kilimanjaro daarom vooral niet op je reis naar Kenia!

safari-kenia-20

 

 

 

 

 

 

De top van de Kibo (één van de 3 toppen van de Kilimanjaro) is over een oppervlakte van ruim elf vierkante kilometer bedekt met gletsjers en ijsvelden. Dit alleen geeft al wel een indruk van de groote van deze majustieuze berg?

Amboseli was de thuisbasis van “Echo” misschien wel de meest onderzochte olifant ter wereld, en het onderwerp van vele boeken en documentaires, bijna vier decennia lang gevolgd door de Amerikaanse natuurbeschermer Dr Cynthia Moss. Echo stierf in 2009 toen ze ongeveer 60 jaar oud was.

Amboseli biedt enkele van de beste kansen om Afrikaanse dieren in het wild te zien, omdat de vegetatie schaars is vanwege de lange, droge maanden. Amboseli National Park is de thuisbasis van vele soorten dieren, waaronder de Afrikaanse Busholifanten, Kaapse Buffels, Impala's, Oost-Afrikaanse Leeuwen, Cheeta's, gevlekte Hyena's, Masai-Giraffen, vlaktes-Zebra's en blauwe Gnoes.

Het park heeft verschillende regels om de dieren in het wild te beschermen: nooit uit het voertuig stappen, behalve op aangewezen plekken; de dieren op geen enkele manier lastig vallen; blijf altijd op de sporen; geen off-road rijden; en geef de dieren altijd het recht van overpad.

safari-kenia-21

Méér informatie over Amboseli National Parkvindt je bijvoorbeeld op deze pagina's (deze openen in een nieuw venster)
- Wikipedia (Nederlands)
- Wikipedia (Engels)
 


 
Lake Naivasha

safari-kenia-22


Lake Naivasha is een groot zoetwatermeer ten noordwesten van de hoofdstad Nairobi.
Je zou het misschien niet verwachten, maar het meer ligt op een hoogte van 1.884 mtr. en is 139 km² groot. Lake Naivasha heeft een complexe geologische combinatie van vulkanische rotsen en sedimentaire afzettingen uit een lang geleden pleistoceen tijdperk.
 
Het meer trekt een grote diversiteit aan wilde dieren aan, waaronder meer dan 400 verschillende soorten vogels en een zeer grote populatie nijlpaarden. De visbezetting in het meer is in de loop van de tijd heel variabel geweest, beïnvloed door veranderingen in klimaat, (over)bevissing en de introductie van invasieve soorten.
De meest recente verschuiving in de vispopulaties volgde op de accidentele introductie van gewone karpers in 2001.
Negen jaar later, in 2010, vertegenwoordigde de gewone karper meer dan 90% van de hoeveelheid vis die in het meer werd gevangen. Alle andere vissoorten zijn helaas uitgestorven........

safari-kenia-23

Méér informatie over Lake Naivasha vindt je bijvoorbeeld op deze pagina's (deze openen in een nieuw venster)
- Wikipedia (Nederlands)
- Wikipedia (Engels)
 

 
 
Lake Nakuru

safari-kenia-24


Lake Nakuru is een van de sodameren in de Rift Valley op een hoogte van 1.754 mtr. boven de zeespiegel.
Het ligt ten zuiden van Nakuru, in de kloofvallei van Kenia en wordt beschermd door Lake Nakuru National Park waarmee het volledig is omringt.

Lake-Nakuru_1

De overvloed aan algen in het meer zorgde er voor dat er een enorme hoeveelheid flamingo's werdt aangetrokken die onberoerd langs de kust staan. Andere vogels gedijen ook goed in het drassige gebied, evenals wrattenzwijnen, bavianen en andere grote zoogdieren, Oost-zwarte neushoorns en zuidelijke witte neushoorns zijn ook aanwezig. Het aantal flamingo's is vaak meer dan een miljoen - of zelfs twee miljoen. Ze voeden zich met de overvloedige algen, die gedijen in de warme wateren. Wetenschappers denken dat de flamingo-populatie in Nakuru ongeveer 250.000 kg algen per hectare oppervlakte per jaar consumeert.

safari-kenia-25Er zijn twee soorten flamingosoorten: de kleinere flamingo kan worden onderscheiden door zijn dieprode karmijnrode snavel en roze verenkleed in tegenstelling tot de grotere, die een snavel met een zwarte punt heeft. De kleinere flamingo's zijn degenen die vaak worden afgebeeld in documentaires, vooral omdat ze groot zijn in aantal. Het aantal flamingo's is de laatste tijd aan het afnemen, mogelijk als gevolg van te veel toerisme, vervuiling als gevolg van industrieën die in de buurt werken, die afval in het water dumpen of eenvoudigweg vanwege veranderingen in de waterkwaliteit waardoor het meer tijdelijk onherbergzaam wordt. Meestal gaat het meer achteruit tijdens het droge seizoen en overstromingen tijdens het natte seizoen.

Lake-Nakuru_2

In de afgelopen jaren zijn er grote verschillen geweest tussen de waterstanden van de droge en natte seizoenen. Het vermoeden bestaat dat dit wordt veroorzaakt door de toenemende conversie van het stroomgebied naar intensieve gewas productie en verstedelijking, die beide het vermogen van de bodem om water te absorberen verminderen, grondwater herladen en dus seizoensgebonden overstromingen verhogen. Verontreiniging en droogte vernietigen het voedsel van de flamingo's, cyanobacteriën of blauwgroene algen en zorgen ervoor dat ze migreren naar de nabijgelegen meren, meer recent meren Elmenteita, Simbi Nyaima en Bogoria. Lokale hypotheses hebben ook de gedachte dat ze bijdragen aan de veranderende milieuomstandigheden in het stroomgebied van meren. Recente berichten in de media wijzen op toenemende bezorgdheid onder belanghebbenden, omdat massale migratie van flamingo's en sterfgevallen een bedreiging kunnen vormen voor de toeristenindustrie.

Lake-Nakuru_3

De flamingo's voeden zich met algen, die leven van hun uitwerpselen en plankton. Maar de flamingo is niet de enige vogel attractie, ook aanwezig zijn twee grote vissen etende vogels, namelijk de pelikaan en de aalscholver. Het meer is rijk aan ander vogels. Er zijn meer dan 400 inheemse soorten op het meer en in het omliggende park. Duizenden zowel kleine futen als witte gevleugelde zwarte sterns worden vaak gezien als stelten, kluten, eenden, en in de Europese winter de migrerende steltlopers.

safari-kenia-26

Het waterniveau van het meer daalde dramatisch in het begin van de jaren negentig maar heeft zich nadien toch weer grotendeels hersteld. In 2013 daalde het waterniveau wederom tot een drastisch laag niveau waardoor het ertoe leidden dat de vele flamingo's naar het Bogoria meer dat 100Km zuidelijker ligt op zoek naar een andere voedselvoorziening.

Lake-Nakuru_4

 


 Nakuru betekent "Dusty" of "Dusty Place" in de Maasai-taal. Lake Nakuru National Park, dicht bij de stad Nakuru, werd in 1961 opgericht. Het begon klein en omvatte alleen het beroemde meer en de omliggende bergachtige omgeving, maar is sindsdien uitgebreid met een groot deel van de savannes tot een groter gebied. Het is vooral bekend om zijn duizenden, soms miljoenen flamingo's die langs de oevers nestelen. Het oppervlak van het ondiepe meer is vaak nauwelijks herkenbaar door de voortdurend wisselende massa roze flamingo's. Het aantal flamingo's op het meer varieert afhankelijk van het water en de voedsel omstandigheden. Het beste uitkijkpunt is de Baboon Cliff. Ook interessant is een gebied van 188 km rond het meer, omheind als een toevluchtsoord om giraffen te beschermen, evenals zowel de zwarte als de witte neushoorns.

safari-kenia-27Het achterliggende park is onlangs gedeeltelijk vergroot om een veilig onderkomen te bieden aan de zwarte neushoorns. Deze onderneming heeft een afrastering noodzakelijk gemaakt om stropers te weren in plaats van de verplaatsing van dieren naar andere gebieden. Het park bevindt zich op 12,1 km van de zuidoostelijke grens met Soysambu die een mogelijke toekomstige uitbreiding van het leefgebied van de neushoorns vertegenwoordigt en de enige overgebleven wildcorridor naar Lake Naivasha herbergt.

 

 

 

Méér informatie over Lake Nakuru vindt je bijvoorbeeld op deze pagina's (deze openen in een nieuw venster)
- Wikipedia (Nederlands)
- Wikipedia (Engels)
 

 
 
Hells Gate

safari-kenia-28

Ten zuiden van Lake Naivasha en ten noord westen van Nairobi vind je Hells Gate National Park.
Het dankt zijn naam aan de smalle doorgangen in de kliffen en was eens een zijrivier van een prehistorisch meer dat de vroege mens voedde in de Rift Valley.

hells-gate_1

Het is een klein nationaal park en het staat bekend om zijn grote verscheidenheid aan dieren in het wild en om zijn omgeving.
Het omvat de Fischer's Tower en de kolommen van de Central Tower en Hell's Gate Gorge.
In het park ligt het Maasai Cultureel Centrum, dat voorlichting geeft over de cultuur en tradities van de Maasai-stam.

hells-gate_2

 

Hell's Gate National Park heeft een oppervlakte van 68,25 km² wat relatief klein is volgens Afrikaanse begrippen.
Het park ligt 1.900 meter boven zeeniveau. Het ligt in Nakuru County, in de buurt van Lake Naivasha en ongeveer 90 kilometer vanaf Nairobi. Olkaria en Hobley's, twee uitgestorven vulkanen in het park, zijn net zo goed te zien als obsidiaanvormen uit de koele gesmolten lava. Binnen Hell's Gate is de Hells Gate Gorge, omzoomd met rode kliffen die twee vulkanische punten en gebieden bevatten: Fischer's Tower en Central Tower. Van de Central Tower is een kleinere kloof die zich uitstrekt naar het zuiden, met een pad dat afdaalt in hete bronnen met rotsen die heet genoeg zijn om brandwonden te veroorzaken, en zwavelhoudend water.

safari-kenia-29

Er is een grote verscheidenheid aan dieren in het wild in het nationale park, maar ze zijn er met wat kleinere aantallen.
Voorbeelden van geziene dieren in het wild zijn leeuwen, luipaarden en cheeta's. Het park is echter van oudsher een belangrijk thuis voor de zeldzame lammergeyer-gieren. Er zijn meer dan 103 soorten vogels in het park, waaronder gieren, Verreaux's arenden, augur buzzard en swifts. Hyraxen, Afrikaanse buffels, zebra's, elanden, het hartebeest, Thomson's gazelle, hyena's en bavianen komen ook veel voor. Het park is ook de thuisbasis van de servale en kleine aantallen klipspringer antilopen en Chanler's berg reedbuck.

safari-kenia-30Het park is populair omdat het in de nabijheid van Nairobi ligt en verlaagde parkprijzen heeft in vergelijking met andere nationale parken. Wandelen, fietsen en motorrijden en zelfs kamperen worden aangemoedigd binnen het park, een van de slechts twee Keniaanse nationale parken waar dit is toegestaan. De Daily Nation loofde het bergbeklimmen in Hell's Gate als "spannend".
Een Maasai Cultureel Centrum biedt voorlichting over de cultuur en tradities van de Maasai-stam.
Het park is uitgerust met drie basis campings, kamperen is veilig in het park, ook al zijn er geen wapens of schermen tussen jou en het wild. Er zijn ook verschillende lodges rond het Naivasha-meer, populair bij toeristen voor watersport, vogels en safari's in privé boerderijen en wandelingen langs Crescent Island, Crater Lake en Mt. Longonot.

 

safari-kenia-31

 

 

 

De belangrijkste setting van de film uit 1994, "The Lion King", is sterk gemodelleerd door het park, waar verschillende lead crewleden van de film naar het park gingen om te studeren en waardering kregen voor de omgeving van de film.
De film met Angelina Jolie aka Lara Croft, genaamd "Tomb Raider - The cradle of Life" uit 2003, is op locatie opgenomen in dit park

 

 

 

 

 

Méér informatie over Hells gate National Park vindt je bijvoorbeeld op deze pagina's (deze openen in een nieuw venster)

- Wikipedia (Engels)

hells-gate_3hells-gate_4hells-gate_5hells-gate_6hells-gate_7

Bronvermelding; een groot deel van de teksten op deze pagina komen van: Rough Guide Kenia